6 verpakkingsrichtlijnen overzichtelijk op een rijtje!

verpakking

Ga jij binnenkort een pakketje versturen? Alles begint bij het volgen van de juiste verpakkingsrichtlijnen! Volg jij deze verpakkingsrichtlijnen niet dan is er namelijk een kans dat je zending kapot gaat. Een kapotte inhoud van je zending zorgt voor hoge extra kosten en een negatieve klantervaring.

Daarom moet je dit altijd proberen voor te zijn door je zending goed te verpakken. Lees daarom snel onze tips om dit zo gemakkelijk, goedkoop en snel mogelijk te doen!

1. Kies voor een kwaliteit verpakking

Dit is een logische vereiste voor het verzenden van je pakket. Het is alleen wel een vereiste waar veel mensen vaak niet over op de hoogte zijn.

Er zijn namelijk verschillende opties waar jij uit kan kiezen tijdens het verzenden van je pakketje. En daarmee ook verschillende keuzes voor het verpakken van zendingen. Over het algemeen zie je de volgende 4 keuzes:

De verzenddoos

Een grote en/of zware inhoud wordt meestal verpakt in een verzenddoos. Kies hier voor een doos die het beste aansluit op de grote van de verzonden producten.

Een te grote doos kan er voor zorgen dat de inhoud in de doos gaat schuiven en dus kapot gaat. Ook kan het karton van de doos gaan indeuken of zelfs niet meer beschermen. Loze ruimte zou je eventueel kunnen opvullen met materiaal, zoals papier. Het is echter beter voor zowel het mileu als jouw portemonnee om gebruik te maken van een kleinere doos.

Een te kleine doos zorgt er daarentegen voor dat de inhoud te dicht op de buitenverpakking zit en ook direct beschadigd kan worden.

Brievenbuspakje

Deze pakjes zijn uitermate geschikt voor zendingen die zowel klein en plat zijn, door de brievenbus heen kunnen, maar toch wat stevigheid kunnen gebruiken. Een brievenbuspakje heeft het enorm grote voordeel dat de klant niet thuis hoeft te zijn op het moment van levering.

Dit pakje mag een maximaal gewicht hebben van 2 kg. Ook mag het pakje niet groter zijn dan 38 x 26,5 x 3,2 cm. Het verzenden van een brievenbuspakje is voordeliger dan het verzenden van een verzenddoos. Dit is natuurlijk ook een normaal fenomeen, ze zijn kleiner en wegen aanzienlijk minder dan een verzenddoos.

Luchtkussen enveloppe

Heb je een kleine inhoud die verstuurd moet worden? Dan kan je natuurlijk gebruik maken van een enveloppe. Het nadeel aan een enveloppe is alleen dat het niet goed beschermd. Daarom is er een luchtkussen enveloppe uitgevonden.

Dit is een enveloppe met luchtkussenfolie aan de binnenkant. Deze luchtkussenfolie beschermt de inhoud van de zending. Deze enveloppe is uitermate geschikt voor kleine en lichte zendingen.

etiketten pakketjes

2. Het juiste materiaal

Vaak is het verpakkingsmateriaal gemaakt van karton. Het verpakkingsmateriaal heeft echter meer functies dan het beschermen van de inhoud. Het kan namelijk ook meehelpen aan een positief brandimago.

Het is daarom belangrijk om na te denken over de kwaliteit van het karton. Als een klant een aan alle kanten ingedeukte doos ontvangt, komt dat namelijk niet goed over. Dit kan je verhelpen door te kiezen voor een goed kwaliteit karton.

De dikte van het karton hangt af van het gewicht van jouw te verpakken zending. Is de inhoud licht qua gewicht? Dan is enkellaags karton goed genoeg. Is de inhoud wat zwaarder, maak dan gebruik van een dubbellaags karton.

3. De juiste binnenverpakking

Wij raden altijd aan om de buitenverpakking zo goed mogelijk te kiezen. Kies dus voor het juiste formaat verzenddoos, brievenbuspakje of luchtkussen enveloppe. Dit is namelijk het voordeligste voor jouw portemonnee, het milieu en het veiligste voor de inhoud van de zending.

Een goed aangesloten doos zorgt namelijk voor minder loze ruimte. Zo kunnen bezorgers meer pakketjes in één keer meenemen. Ook hoef jij geen geld uit te geven aan binnenverpakking. Dit is dus een win-win situatie.

Nu kan het natuurlijk altijd gebeuren dat het net niet past en dat je toch gebruik moet maken van binnenverpakking. Om je producten zo goed mogelijk te beschermen, raden wij jou dit ook altijd aan. Je kunt de loze ruimtes opvullen met bijvoorbeeld: papier, schuimzakken en luchtkussentjes.

pakketjes met labels

4. Denk aan het milieu tijdens het verpakken

Tijdens het verpakken is het erg verstandig om het milieu in het achterhoofd te houden! Dit is namelijk een belangrijk aspect in de ogen van de maatschappij. Dit is dus ook belangrijk voor jouw klanten!

Kies daarom voor karton dat recyclebaar is. Ook is het handig om je producten zo te verpakken dat er zo min mogelijk loze ruimte is. Wij weten zeker dat jouw klanten dit op prijs zullen stellen!

5. Meerdere zendingen samenvoegen

verpakkingsrichtlijnen

Heb je verschillende producten die naar hetzelfde adres moeten? Dan kan je dit inderdaad goed samenvoegen! Zorg er dan wel voor dat alle producten in één verzenddoos passen. Je kan namelijk niet verschillende verzenddozen aan elkaar plakken.

Ook is het belangrijk dat je nooit zware en lichte producten samen in één doos verpakt. Deze producten hebben namelijk een ander soort verpakking en bescherming nodig! Verpak ze dus waar mogelijk apart.

6. De zending verzendklaar maken

Stap 1: Sluit de verpakking met inhoud. Dit klinkt als een logische stap, maar veel mensen plakken de doos toch nog niet zorgvuldig genoeg in. Het is dan ook verstandig om hem in een H-vorm dicht te tapen. Dit betekent dus over de lengte en over de breedte!

Stap 2: Voeg alle informatie toe. Het is belangrijk dat je de zending juist adresseert. Alleen op deze manier kan hij op een goede en snelle manier van a naar b worden verzonden. Om te lezen welke informatie je moet toevoegen, klik hier.

Stap 3: Bevestig je verzendlabel op de verpakking. Dit is een erg belangrijke stap, het is namelijk noodzakelijk dat het verzendlabel met alle nodige informatie niet verloren gaat. Daarom raden wij aan gebruik te maken van zelfklevende verzendlabels. Ben jij nog opzoek naar verzendlabels van een zeer goede kwaliteit tegen een ontzettend scherpe prijs? Neem dan snel een kijkje in onze shop!